Irishypoplasi

Ellen Bjerkås DVM PhD Ret Dipl ECVO Professor em. Norges veterinærhøgskole (NMBU veterinærhøgskolen) 2012

Bilder og tekst nedenfor er hentet fra artikkelen:

Beskrivelse av øyesykdommer som vurderes på ECVO - øyeattestene og som omfattes av avlsanbefalingene for hund.

Hypoplasi betyr mangelfull utvikling, og irishypoplasi betyr at iris (regnbuehinnen) er unormalt utviklet. Normalt skal pupillåpningen være helt rund hos hund.

Årsak

Hypoplasi betyr mangelfull utvikling, og irishypoplasi betyr at iris (regnbuehinnen) er unormalt utviklet. Normalt skal pupillåpningen være helt rund hos hund. Men hvis hunden har irishypoplasi er pupillåpningen unormal. Av og til ses det som en liten sprekk eller et lite hull, og i noen tilfeller ser man at det meste av regnbuehinnen mangler. Irishypoplasi kan forekomme i det ene eller i begge øyne hos hunden. Hvis det bare er irishypoplasi i det ene øyet, vil man se at de to pupillåpningene har ulik størrelse og fasong.

Hvis hunden bare har en liten misdannelse, er den ikke sjenert av det. Men hvis mye av regnbuehinnen mangler, kan ikke pupillen lukkes i skarpt lys. Det er ubehagelig for hunden, og den vil knipe med øyet for å beskytte seg mot lyset.

​Irishypoplasi hos en rottweiler

Irishypoplasi hos en rottweiler med et hull i regnbuehinnen ved siden av pupillåpningen

Behandling

Irishypoplasi kan ikke behandles. Det eneste man kan gjøre hvis misdannelsen er stor, er å beskytte øynene mot kraftig lys. Dette kan gjøres enten ved å la pelsen vokse slik at den dekker øynene hos de hundene hvor dette er mulig, eller å bruke hundesolbriller når hunden er ute i solen.

Irishypoplasi kan forekomme hos hunder av aller raser, men vi ser det hyppigst hos rottweiler, dalmatiner og australsk shepherd. En annen betegnelse på irishypoplasi er iriscolobom.