Atresi av tårepunkt / Mikropunkt (Tårepunkt = Punctum Lacrimalis)

Ellen Bjerkås DVM PhD Ret Dipl ECVO Professor em. Norges veterinærhøgskole (NMBU veterinærhøgskolen) 2012

Bilder og tekst nedenfor er hentet fra artikkelen:

Beskrivelse av øyesykdommer som vurderes på ECVO - øyeattestene og som omfattes av avlsanbefalingene for hund.

På innsiden av øyelokkene, like innenfor kanten mot nesen, er de små spalter. Disse spaltene er åpningene for tårekanalene hvor tårevæsken renner ned til nesehulen.

Golden retrievervalp

Golden retrievervalp som mangler det nedre tårepunktet på venstre side. Konstant renning fra øyet har misfarget pelsen. Hunden har ikke smerter i øyet

Årsak

På innsiden av øyelokkene, like innenfor kanten mot nesen, er de små spalter. Disse spaltene er åpningene for tårekanalene hvor tårevæsken renner ned til nesehulen. Hvis åpningen for tårekanalene ikke er normalt utviklet, vil tårene i stedet for å dreneres ned i nesen renne ut over øyelokkskanten og nedover kinnene. Som regel er det tårepunktsåpningen i det nedre øyelokket som er misdannet. Hvis tårepunktet mangler helt, vil det helt fra øynene åpnes være en brun stripe etter tårer nedenfor øyet. Av og til er ikke tårepunktet helt tett, men spalten er mindre enn normalt. Dette kalles mikropunktum. Da blir det oversvømmelse av tårer bare når hunden har økt produksjon av tårevæske, f.eks. når den går ute i vind og får støv i øynene. Atresi av tårepunkt i seg selv er ikke smertefullt, men en konstant tåreflom vil kunne føre til at huden blir sår i huden under øyet.

Vi ser en viss overvekt hos noen raser, som amerikansk cocker spaniel, cocker spaniel, nova scotia duck tolling retriever og golden retriever, men tilfeller kan diagnostiseres hos hunder av alle raser.