Litt om øyets oppbygging og om de ulike strukturene i øyet (Hund)

Ellen Bjerkås DVM PhD Ret Dipl ECVO
Professor em. Norges veterinærhøgskole (NMBU veterinærhøgskolen) 2015
Hele artikkelen kan leses her.

Ofte ser man at fargen på regnbuehinnen følger fargen på pelsen, men ikke alltid. Hunder med blå øyne kan som kjent ha ganske mørk pels.

Øvre og nedre øyelokk omgir øynene. I tillegg har hund et 3.øyelokk (blinkhinnen) som er velutviklet og med en brusk inni som holder blinkhinnen i fasong. Ved basis av blinkhinnen ligger en tårekjertel.

Når man ser øyeeplet forfra, ser man ytterst en klar hornhinne. Gjennom hornhinnen kan man se inn i øyet. Der ser man regnbuehinnen som varierer i farge fra lys blå til mørkebrun. Ofte ser man at fargen på regnbuehinnen følger fargen på pelsen, men ikke alltid. Hunder med blå øyne kan som kjent ha ganske mørk pels.

I midten av regnbuehinnen er det et hull, pupillåpningen. Åpningen gjør at lyset kan komme inn gjennom øyet og bak netthinnen. Strukturene inne i øyet er omgitt av væske som holder øyet i fasong og som tilfører næring.

Regnbuehinnen reagerer på lys, og pupillen blir liten når lyset er sterkt. Når man øyelyser en hund, må man derfor gi dråper som gjør at pupillen blir stående i åpen stilling. Slik får man god oversikt over de strukturene som ligger bak regnbuehinnen.